5 фактів чому Росія має сплатити Україні компенсацію за Чорнобиль

Поки вміст російських «гумконвоїв» вибухає на українському Донбасі та враховуючи обсяг «братньої допомоги» на Сході України, можна вважати, що економічний стан Російської Федерації дозволяє сплачувати історичні борги.

Вже за два тижні ми відзначатимемо 30 роковини аварії на Чорнобильській АЕС. Аварія розцінюється як найбільша у своєму роді за всю історію атомної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічними збитками. Це є чи не найбільшою проблемою, успадкованою Україною від Радянського Союзу, і чи не найдорожчими для нас виявилися витрати на мінімізацію наслідків Чорнобильської катастрофи.

Замість того, щоб просити чергову позику у міжнародних кредиторів, нам треба щільніше працювати з міжнародними судами та захищати свої інтереси. Російська федерація, як правонаступниця Радянського союзу несе спільну відповідальність за трагедію, що сталася 30 років тому. І відповідно ліквідація наслідків та підтримка людей, які постраждали від катастрофи мають фінансуватись і за рахунок компенсацій від Російської федерації.

Світовий досвід з повернення історичних боргів

Ми маємо історичні приклади, коли одна країна сплачувала компенсації іншій - чи то кошти до бюджету, чи то персональні виплати громадянам. Українці, які під час Другої світової війни були остарбайтерами у Німеччині, отримували компенсації від Уряду Німеччини. Нещодавно суд Нью-Йорка, через 15 років після трагедії, зобов'язав Іран виплатити сім'ям жертв терактів 11 вересня 2001 року компенсацію в розмірі понад $10,5 млрд. Після Чорнобильської трагедії минуло 30 років. Мінюст має вивчити світові приклади, можливості, та визначити найкращий шлях стягнення компенсації.

Витрати України на чорнобильські програми сягали 15% ВВП

Уже в перші роки незалежності, незважаючи на важку економічну кризу та інфляцію, Україні довелося виділяти 15% ВВП на чорнобильські програми, сьогодні на ці цілі йде приблизно 5% ВВП. Це величезні цифри, 5% ВВП ми витрачаємо на всю систему освіти в країні. Щороку на фінансування чорнобильських програм виділяється понад 10 млрд грн, однак цього недостатньо для повного виконання закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи» - реальна потреба щонайменше у 5 разів більше. За цей час на допомогу Україні для подолання наслідків аварії на ЧАЕС міжнародною спільнотою було витрачено близько 2 млрд доларів. При цьому Росія, яка є правонаступницею СРСР і несе спільну з Україною відповідальність за подолання наслідків катастрофи, фінансової участі у чорнобильських програмах не бере.

Протягом останніх 15 років середня сума фінансування Чорнобильської АЕС для бюджету України склала порядку 50 млн доларів США на рік. Фактично за цей період Україна витратила близько 700 млн доларів. Це витрати тільки на станцію, а є ще набагато більші витрати на утримання зони відчуження та виплати для 2 млн осіб, що мають пенсії та пільги.

Економіка війни більша за економіку відповідальності

Росія щорічно витрачає близько одного мільярда євро на зарплати і соцзабезпечення жителів самопроголошених Донецької і Луганської народних республік - про це йдеться в розслідуванні німецького видання Bild. Крім того, на утримання терористів і регулярні поставки зброї на Схід окупантами витрачається ще близько $100 мільйонів в місяць. На утримання Криму, згідно з держбюджетом на 2016 рік планується витратити понад 2 млрд доларів. Операція в Сирії обходиться Міноборони як мінімум в $ 2,5 млн щодня, свідчать підрахунки РБК.

2 мільйони людей, що мають на сьогодні статус чорнобильця обходяться Україні у $ 0,5 млрд на рік, і це разів у 5 менше від реальної потреби. Цифри співставні з тими, що Росія витрачає на війну з Україною.

РФ несе спільну відповідальність за подолання наслідків катастрофи

Згідно з нотою Міністерства закордонних справ РФ, яка була опублікована 13 січня 1992 року у журналі "Дипломатичний вісник", Міністерство просить розглядати Російську Федерацію в якості Сторони всіх діючих міжнародних договорів замість СРСР. (http://www.cisg.ru/content/nota.html), у договорі між Францією і РФ від 1992 року фіксувалося те, що РФ є державою-продовжувачкою Радянського Союзу. У спільній декларації з Британією від того ж року підкреслюється те, що РФ має ті ж правами і зобов'язаннями, що і СРСР. Безперечно, відповідальність за катастрофу несуть перші особи, які на той час керували країною (СРСР) і Росія, як правонаступниця СРСР несе спільну з Україною відповідальність.

Наслідки від аварії на ЧАЕС співставні зі збитками від війни

За даними дослідження ООН, наслідки чорнобильської аварії в 1986 році приведуть до смерті ще 4000 осіб, які приречені померти від раку. Ці 4 тисячі смертей відбудуться серед 586 тисяч осіб, які отримали найбільшу дозу радіації в результаті аварії. Серед них 200 тисяч осіб, які проводили роботи на місці аварії, а також 116 тисяч осіб, які були евакуйовані з території поблизу АЕС і 270 тисяч жителів найбільш забруднених радіацією районів. Радіація викликала 4000 випадків раку щитовидної залози у дітей і забруднила понад 200 тисяч квадратних кілометрів європейської території. Стрес від чорнобильської катастрофи викликав проблеми в психічному здоров'ї у мешканців найбільш постраждалих від неї територій.

Читайте также:

5 фактів чому Росія має сплатити Україні компенсацію за Чорнобиль
1/ 2
Oleh
Загрузка...