«Скандал з африканським вугіллям зрежисерували у Кремлі»

Богдан Соколовський вважає, що галас довкола поставок вугілля з ПАР зчинили, аби змусити владу купувати вугілля в «ДНР» та Росії, повідомляє "Високий Замок".

В Україні критично низькі запаси вугілля, адже основна частина шахт — у зоні АТО. При цьому деякі з них практично зруйновані, деякі затоплені. 
Зрештою, про це було відомо ще влітку. У вересні повідомили — Україна закупить мільйон тонн вугілля у Південній Африці. 
Для чого ж везти вугілля так здалеку? 
Виявляється, у ПАР видобувають антрацит, схожий за характеристиками з донбаським, тож його можна використовувати на Зміївській та Трипільській ТЕС (одні з найбільших в Україні). Скажімо, вугілля з Львівщини чи Волині для цих ТЕС не підійде — потрібні інакші котли. 

Тоді ж виникли й підозри — у Міненергетики недаремно зупинились на Південній Африці, адже з тамтешніми компаніями легше домовитись про відкати... А без них наші чиновники працювати не звикли. І от цього тижня, коли перші партії африканського вугілля уже в Україні, - вибухнув скандал. Міністра енергетики Юрія Продана навіть викликали у прокуратуру - для дачі свідчень стосовно закупівель африканського вугілля. З’явились чутки, що за це вугілля ми переплатили десь 20 доларів на тонні... Чи так це насправді і чи можна обійтись без африканського вугілля, “ВЗ” розповів екс-уповноважений президента з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

- Для чого було купувати вугілля аж у Південній Африці? Невже не простіше купити в сусідній Польщі?

- Вугілля, яке видобувають у Польщі, за характеристиками схоже з тим, що добувають у нас у Львівсько-Волинському басейні. Воно не має твердих частинок — антрацитів. Найдешевше антрацитне вугілля видобувають у ПАР, Південній Азії та Австралії. Антрацит з Південної та Північної Америки трохи дорожчий. 
Відтак рішення купувати в ПАР — логічне. Ми змушені імпортувати вугілля, оскільки маємо величезний дефіцит. Інакше доведеться купувати вугілля в «ДНР» та Росії, а це за нинішніх умов неприпустимо. 

- Чи справді ми аж так переплачуємо за це вугілля (ціна з доставкою до ТЕС виходить 110 дол. за тонну)? Хіба українське вугілля у мирні часи було дешевше, якщо враховувати мільярдні дотації?

- Не дешевше. Вугілля у В’єтнамі та ПАР видобувають кар’єрним способом, воно лежить на поверхні. Тоді як у нас добувають з глибини. Крім того, у нас розробляють навіть 30-сантиметрові пласти, тоді як там пласти менше метра взагалі не розробляють. Тому там таке дешеве вугілля. 
Звичайно, з урахуванням доставки, ціна виходить немала, але це не дорожче, ніж реальна собівартість українського вугілля. Але навіть якщо є якісь претензії до ціни африканського вугілля і проводиться якесь розслідування, то для чого було зчиняти такий галас? 
На все має бути час і місце. Як на мене, скандал роздмухали з метою дискредитувати українську сторону. 
Після такого галасу навряд чи якісь компанії захочуть працювати з українськими замовниками. Це бізнес. Приватні компанії не люблять скандалів, не люблять оприлюднювати умови контрактів, адже є конкуренти. А тут такий скандал, розслідування. Після такого з нами можуть відмовитись працювати не тільки ті компанії, які постачають вугілля з ПАР, а й з інших країн. 
Як наслідок, нам не залишиться нічого іншого, як купувати антрацит в «ДНР» та Росії. Тому єдине розслідування, яке зараз має бути, — це розслідування СБУ на виявлення агентів впливу Кремля. 

- Вважаєте, що це скандал, організований у Кремлі? Чи, може, донбаські вугільні барони намагаються змусити державу далі купувати вугілля у них, - адже через африканське замовлення вони втрачають прибутки?

- Навіть якщо у цій схемі використали когось, хто збагачується на вугіллі, то все одно зрежисеровано все було у Кремлі. Вони хочуть, аби Україна і далі була повністю залежна від них. І зараз нас намагаються штовхнути на співпрацю з бойовиками. Не можна цього допустити.

Читайте также:

«Скандал з африканським вугіллям зрежисерували у Кремлі»
1/ 2
Oleh
Загрузка...